Monipuoliset maksutavat myymälässä tuovat kaupat kotiin

Suomalaiset ovat olleet jo pitkään korttimaksukansaa, mutta nyt myös mobiilimaksaminen valtaa alaa. Monipuolisten maksutapojen tarjoaminen antaa kuluttajalle valinnanvaraa ja auttaa kauppiasta tuomaan kaupat varmasti kotiin. Mikä parasta, kauppiaan ei tarvitse investoida tähän valtavia summia, vaan monipuoliset maksutavat voi tarjota mobiililaitteessa toimivan kassajärjestelmän avulla.

Kokosimme kauppiaan avuksi kattavan tietopaketin maksutavoista ja kassajärjestelmistä.

Korttimaksaminen on yleistä Suomessa

Suomi on jo vuosia keikkunut yhtenä korttimaksamisen kärkimaista, ja pelkkään käteiseen rahaan luottaa vain noin 10 % suomalaisista. Suomalaiset korttimaksujärjestelmät ovat kehittyneitä ja turvallisia, ja lisäksi vakaat pankit ja talous takaavat, että maksukortti löytyy lähes jokaisen suomalaisen lompakosta.

Maailmalla suositut Visa ja Mastercard -maksukortit ovat myös Suomessa yleisimpiä kortteja. Mahdollisuus Visa- ja Mastercard -maksamiseen tyydyttää jo suurinta osaa korttimaksajista. Visan ja Mastercardin korttituotteiden lisäksi kauppiaan kannattaa harkita maksutapavalikoiman täydentämistä esimerkiksi Amexilla, joka kansainvälisenä ja hyvät käyttäjäedut tarjoavana korttina on monien suosiossa.

Tutustu myös OP Kassan maksupäätteisiin ja maksutapoihin.

Lähimaksu käy nyt myös isompiin ostoksiin

Lähes jokaisessa maksukortissa on nykyään myös NFC-lähitunnisteteknologiaan perustuva lähimaksuominaisuus. Finanssiala ry:n tutkimuksen mukaan jo 79 % suomalaisista käyttää lähimaksua. Suosituinta lähimaksaminen on nuorten keskuudessa, mutta 75–79 -vuotiaistakin 57 % käyttää lähimaksua.

Huhtikuussa 2019 lähimaksuraja nousi 25 eurosta 50 euroon. Suurempi raja mahdollistaa entistä isompien ostosten tekemisen nopeasti ja sujuvasti. Lähimaksaminen on myös turvallista, koska sitä käytettäessä tunnuslukua ei voi urkkia.

Virike- ja lounaskortit saavat lounasajan rullaamaan

Suositut virike- ja lounaskortit ovat yleisiä maksuvälineitä ravintoloissa, kahviloissa ja museoissa. Seteleinä tutuiksi tulleet lounas- ja virike-edut ovat yhä enemmän korvautuneet prepaid-maksukortteina toimivina virike- tai lounaskortteina.

OP Kassalla nämä korttimaksut voi vastaanottaa samoin kuin muutkin korttimaksut, mikä nopeuttaa maksamista ja helpottaa kauppiaan työtä. Lounas- ja virikemaksujen vastaanottaminen vaatii kauppiaalta sopimuksen lounas- tai virike-edun palveluntarjoajan kanssa.

Lue myös: Maksujen vastaanottamisen ABC

Lahjakortti sitouttaa myymälään, lasku tuo joustoa ja mahdollistaa isot ostokset

Lahjakortti on nimensä mukaisesti mainio lahjaidea, mutta se on myös paljon muuta: se on maksuväline, joka sitouttaa asiakkaan juuri sinun myymälääsi. Varsinkin viime vuosina lahjakorttien suosio on kasvanut runsaasti: lahjakortin avulla sen käyttäjä voi valita itse mieluisan tuotteen, eikä tuote varmasti mene hukkaan.

Arvokkaiden ostosten kanssa mahdollisuus maksaa laskulla tuo joustoa kuluttajan talouteen ja helpottaa ostopäätöksen tekemistä, kun kortin turvaraja tai tilin saldo eivät tule kassalla vastaan. OP Kassalla kauppias voi kirjata ostoja myös laskulle. Lue tarkemmat ohjeet laskukirjaukseen täältä.

Nuoret kuluttajat suosivat mobiilimaksuja

Suomalaiset ovat ahkeria älypuhelinten käyttäjiä, ja mobiililaitteen käyttäminen maksamiseen valtaa hiljalleen alaa. Mobiilimaksamisesta puhutaan, kun maksamiseen käytetään älypuhelinta tai tablettia. Tällöin maksu suoritetaan esimerkiksi erillisen maksusovelluksen, kuten Apple Payn, Pivon tai MobilePayn avulla.

Lähimaksuteknologiaa hyödyntävät maksusovellukset toimivat kauppiaan näkökulmasta samoin kuin maksukortit, ja maksu suoritetaan viemällä puhelin maksupäätteen lähelle. Mobiilimaksaminen on yleisintä 18–35-vuotiaiden keskuudessa, mutta sen suosio on kasvanut viime vuosina tasaisesti, ja lähivuosina sen suosio kasvanee myös muissa ikäryhmissä.

Valitse kassajärjestelmä, joka mahdollistaa monipuoliset maksutavat

Maksutapojen lisäksi myös kassajärjestelmiä pursuilee kuin sieniä sateella. Sopivan kassan valinnassa kauppiaan kannattaa pohtia esimerkiksi sitä, mitä maksutapoja omat asiakkaat suosivat ja pystyykö oma kassajärjestelmä tarjoamaan nämä maksutavat.

OP Kassa on helppokäyttöinen ja kotimainen kassajärjestelmä, jolla voi vastaanottaa kaikkia ylläkuvattuja maksuja: kortti- ja mobiilimaksuja ja virike- ja lounaskortteja sekä luoda lahjakortteja ja tehdä laskukirjauksia. Joskus asiakaskunta suosii myös käteistä, ja sen säilömiseen ja järjestelemiseen löytyy oiva apu kassalippaasta, jonka voi yhdistää OP Kassaan langattoman Bluetooth-yhteyden avulla. Lue lisää OP Kassan ominaisuuksista.

Etsitkö vielä sitä oikeaa kassajärjestelmää?

Lataa alta maksuton oppaamme, jonka avulla voit sukeltaa kassajärjestelmien saloihin ja ominaisuuksiin sekä kartoittaa yrityksesi kannalta parhaimman kassaratkaisun.