Mitä, miksi ja miten? Kaikki, mitä sinun tulee tietää OP Kassasta

OP julkisti marraskuussa Pivo Kassan pohjalta kehitetyn, entistä joustavamman OP Kassa -palvelun. Jos yhä mietit, mitä kaikkea OP Kassalla voi tehdä, mitä toimintoja siinä on ja mitä OP Kassa yrityksellesi mahdollistaa nyt ja tulevaisuudessa, olet tullut oikeaan paikkaan.

Pienten ja keskisuurten yritysten sekä satunnaista myyntiä harjoittavien osa-aikayrittäjien tarpeisiin suunniteltu OP Kassa on yrityksen elintoiminnot yhteen kokoava edullinen ja yksinkertainen kassajärjestelmä.

Suurimmat erot ja edut perinteisiin kassajärjestelmiin verrattuna ovat OP Kassan liikkuvuus, toimintojen monipuolisuus ja mukautuvuus sekä tarvittavien ominaisuuksien ja lisälaitteiden paketointi – yrittäjänä maksat vain niistä ominaisuuksista, joita tarvitset.

Voit siis unohtaa erilliset sopimukset ja määräajat usean eri laitetoimittajan kanssa. Simppeli ja yrittäjäystävällinen hinnoittelu madaltaa aloittavan yrittäjän kynnystä hypätä palkkatyöstä kokeilemaan omien siipien kantavuutta.

Jos sinulla on aikaa lukea OP Kassasta vain yksi kirjoitus, olet löytänyt etsimäsi. Tähän artikkeliin olemme koonneet kaiken, mitä sinun tulee OP Kassasta tietää.

 

1. Mikä on OP Kassa ja kenelle se sopii?

OP Kassa on moderni ja ketterä kassajärjestelmä, jonka erikoisuus on monipuolinen ja alati laajeneva lisätoiminnallisuuksien skaala.

OP Kassa ei vaadi erillistä näyttöpäätettä, vaan sen käyttö onnistuu joko omalla tabletilla tai puhelimella. Kassajärjestelmään kytkettävä maksupääte mahdollistaa maksujen vastaanottamisen missä ja milloin tahansa – myös oman kivijalkakaupan ulkopuolella. Palvelun taustalla toimii turvallinen pilvipalvelu, jonka ansiosta tiedot synkronoituvat reaaliaikaisesti kaikkien käytettyjen laitteiden ja myyntikanavien välillä.

OP Kassa -palvelusta on neljä vaihtoehtoa, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin: kuukausimaksuton OP Kassa Kevytmaksu on kevyt starttipaketti mobiilimaksujen vastaanottamiseen, kuukausimaksulliset OP Kassa S, M ja L sopivat säännölliseen myyntiin. OP Kassa L:ää on mahdollista täydentää myös kassalippaalla, viivakoodinlukijalla ja kuittitulostimella.

Lue, mitä sopivan kassan valinnassa pitää ottaa huomioon.

 

1.1 Kuukausimaksuton OP Kassa Kevytmaksu

Kevytmaksu mahdollistaa Pivo- ja Siirto-maksujen vastaanottamisen helposti. Se sopii esimerkiksi etämyyntiin, tapahtumamyyntiin ja palveluiden myyntiin. Kuluttajat voivat maksaa kauppiaan maksunumeroon omalla Siirto-sovelluksellaan, eikä käteistä, kassalaitteita tai erillistä maksupäätettä tarvita.

OP Kassa Kevytmaksu on nopea ottaa käyttöön, ja se on suunniteltu erityisesti aloittelevan tai osa-aikaisen yrittäjän tarpeisiin. Kuukausimaksuttomasta palvelusta tulee kuluja ainoastaan maksukohtaisesti.

 

1.2 Kuukausimaksulliset OP Kassa S, M ja L

Kuukausimaksulliset paketit tarjoavat maksupäätteen, edullisen korttimaksuprovision sekä valinnaisia lisälaitteita. Työkaverina hyrrää OP Kassan kassasovellus.

Pienille myyntimäärille tarkoitettu OP Kassa S sisältää kannettavan ja kevyen Miura-maksupäätteen.

Jatkuvaan ja vakituiseen myyntiin tarkoitetut OP Kassa M ja L on luotu helpottamaan yrittäjän arkea sekä auttamaan myynnin kasvattamisessa ja entistä sujuvammassa asiakaspalvelussa. Paketteihin sisältyvä tehokas Yomani-maksupääte on omiaan suuren korttimaksuvolyymin kanssa.

OP Kassa L:n voit yhdistää kaipaamasi lisälaitteet, kuten kuittitulostimella varustetun kassalippaan ja viivakoodinlukijan.

 

1.3 OP Kassa työskentelee pilvessä – mutta miksi?

Valtaosa suomalaisista yrityksistä hyödyntää liiketoiminnassaan pilvipalveluita. On siis luonnollista, että sinne siirtyvät myös yrityksen kassatoiminnot.

Toimintojen joustavuus ja skaalautuvuus, tietojen synkronointi ja arkistointi, tietoturva sekä reaaliaikainen varastoseuranta ovat vain muutamia esimerkkejä pilvessä toimivan kassajärjestelmän monista hyödyistä.

Lue, miksi pilvipalveluina toimivat kassajärjestelmät haastavat perinteiset kassat.

 

2. Näin OP Kassa toimii

OP Kassa koostuu näyttönä toimivasta mobiililaitteesta, siihen ladattavasta älykkäästä kassasovelluksesta, maksupäätteestä sekä kassajärjestelmään tarpeen mukaan liitettävistä lisälaitteista.

Seuraavassa selvitämme, miksi mobiili kassajärjestelmä on varma valinta nykyaikaiselle yrittäjälle, mitä kassajärjestelmä vaatii käytettävältä laitteelta toimiakseen tehokkaasti ja mitä lisälaitteita kassajärjestelmään on mahdollista liittää.

 

2.1 Mikä kumma on mobiili kassajärjestelmä?

Mobiilit kassajärjestelmät eli tabletti- ja mobiilikassat tarjoavat joka tarpeeseen taipuvan vaihtoehdon suurille ja kankeille kassalaitteille. Näyttönä toimii tabletti tai puhelin, minkä ansiosta kokonaisuus on helposti liikuteltavissa myös kivijalkamyymälän ulkopuolelle. Jotta kassajärjestelmä toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, on yrittäjän syytä varmistaa, että käytettävään laitteeseen on päivitetty uusin sovellusversio.

Lue 10 syytä päivittää vanha kassajärjestelmä moderniin tablettikassaan

 

2.2 Maksupäätteen avulla vastaanotat kortti- ja käteismaksut

Maksupääte on kassasovellukseen yhdistettävä lisälaite, joka lukee sovellusta ja mahdollistaa maksujen vastaanottamisen. OP Kassan tarjonnassa on kaksi erilaista maksupäätettä:

  • Miuran kevyt ja näppärä maksupääte käyttää näyttönä toimivan iPadin tai Android-puhelimen verkkoyhteyttä Bluetooth-yhteyden avulla ja hoitaa näin maksujen varmentamisen. Miura sisältyy OP Kassa S -pakettiin.
  • Järeämpi Yomani-maksupääte hyödyntää Ethernet- tai 3G-yhteyttä. Yomani soveltuu erityisesti myymäläkäyttöön. Yomani sisältyy OP Kassa M- ja L -paketteihin.

OP Kassa tukee kaikkia yleisimpiä maksutapoja: käteismaksuja, pankki- ja luottokorttimaksuja, lounas- ja virikeseteleitä, lahjakortteja ja Apple Paytä. Yomanin kanssa maksut hoituvat myös American Expressillä.

Lue lisää maksupäätteen ominaisuuksista.

Jäikö jokin epäselväksi? Lue, mitä eroa kassajärjestelmällä, kassasovelluksella ja maksupäätteellä

 

2.3 Liitä mukaan tarvitsemasi myymälätarvikkeet

OP Kassaan voit yhdistää kaikki tarvitsemasi lisälaitteet, kuten kassalippaan ja siihen integroidun kuittitulostimen, maksupäätetelineen tai vaikkapa viivakoodinlukijan. Kuittitulostinkaan ei ole pakollinen, sillä OP Kassan käyttäjänä lähetät asiakkaillesi kätevän sähköpostikuitin, josta kerromme lisää hieman edempänä.

OP Kassan asiakkaana maksat vain niistä laitteista ja lisäpalveluista, joita tarvitset. Mikä parasta, saat kaiken tarvitsemasi yhdestä paikasta ja yhdellä sopimuksella.

Lisätietoa OP Kassaan yhdistettävistä myymälätarvikkeista.

 

2.4 OP Kassa vaatii verkkoyhteyden

Kassatoiminnoissa käytettävä tabletti tai puhelin on yhteydessä OP Kassa -palveluun joko WiFi-yhteydellä tai mobiilidatan yli (3G tai 4G). Miura-maksupääte käyttää maksujen varmentamiseen mobiililaitteen verkkoyhteyttä Bluetooth-yhteyden yli, Yomani puolestaan käyttää 3G- tai Ethernet-yhteyttä. Verkkoyhteyteen kannattaa panostaa, sillä erittäin hidas tai epäluotettava verkkoyhteys saattaa vaikeuttaa OP Kassan käyttöä.

 

2.5 Monimyymälätuki mahdollistaa laajentumisen

OP Kassa tukee myös monen kassan käyttöä. Käytännössä monimyymälätuki tarkoittaa, että myyntipisteitä voi olla eri kaupunginosissa tai kaupungeissa, ja hallintapaneeli on silti keskitetty. Voit siis seurata myyntiä kassakohtaisesti ja hyödyntää sitä myös henkilöstösi kannustamiseen asettamalla myyntitavoitteita ja palkitsemalla niiden ylittämisestä. Jokaisen päivän päätteeksi saat tarkat käteissummat ja raportit kaikissa käytössä olevista OP Kassa -myyntipisteistä huolimatta siitä, missä myynti tapahtuu.

 

3. Kaupanteon keskiössä on älykäs kassasovellus

OP Kassa -sovellus voidaan tällä hetkellä ladata omasta sovelluskaupasta joko iPad-tablettiin tai Android-puhelimeen. Visuaalinen ja selkeä sovellus on tehty niin helpoksi ja käyttäjäystävälliseksi, ettei se vaadi edes erillistä ohjetta. Jos ongelmia käytön kanssa kuitenkin syntyy, on apu aina lähellä.

Tässä osiossa perehdymme tarkemmin kassasovelluksen toimintoihin ja selvitämme, mitä kaikkea OP Kassa mahdollistaa nyt ja tulevaisuudessa.

 

3.1 Hallintapaneeli on kassatoimintojen koti

Kassasovelluksen sydän on sen selaimessa toimiva hallintapaneeli, johon voit kirjautua omilla tunnuksillasi missä ja milloin tahansa. Hallintapaneelissa hallinnoit myytäviä tuotteita, seuraat myyntiä ja analytiikkaa sekä koostat yksityiskohtaisia myynti- ja kirjanpitoraportteja.

Hallintapaneelissa voit seurata jokaisen kanavasi myyntejä yhdestä paikasta. Näin myymälän, verkkokaupan ja pop up -myynnin tulokset ovat tarkasteltavissa sekä kokonaisuutena että toisistaan eriteltyinä.

Lue lisää hallintapaneelin ominaisuuksista.

 

3.2 Myyntidata on yrityksesi paras ystävä

Jo yhden myyntipäivän aikana kauppiaalle kertyy valtava määrä kullanarvoista faktatietoa omasta liiketoiminnasta.

Myyntidatan seuranta onkin yksi helpoimpia ja tehokkaimpia tapoja kehittää ja kasvattaa yrityksen toimintaa, ja siksi olemme halunneet tehdä analytiikan seurannasta OP Kassan avulla mahdollisimman helppoa.

Reaaliaikaisia myyntilukuja seuraamalla opit varautumaan kävijäpiikkeihin ja kausivaihteluihin sekä optimoimaan henkilökunnan määrän. Opit myös tuntemaan parhaiten ja heikoiten myyvät tuotteesi sekä hyödyntämään näitä tietoja yritystoiminnassa.

Lue vinkit, miten valjastat myyntidatan yrityksesi eduksi.

 

3.3 Sähköinen kuitti on kestävä, edullinen ja vihreä vaihtoehto

OP Kassa mahdollistaa kuitin toimittamisen suoraan asiakkaan sähköpostiin, mikä tuo etuja niin kauppiaalle kuin asiakkaallekin.

Huonosti säilyvää paperikuittia tarjotakseen kauppias saattaa kuluttaa tulostinlaitteeseen, kuittirulliin ja musteeseen satoja euroja vuodessa. Sähköinen kuitti säästää luontoa eikä aiheuta yrittäjälle mitään lisäkuluja.

Ylivoimaisimman hyödyn sähköinen kuittijärjestelmä tuo liikkuvaan myyntiin: kuittitulostinta ja jatkojohtokeloja ei enää tarvitse kantaa mukana messuilla, toreilla ja tapahtumissa.

Lue lisää sähköisen kuitin hyödyistä.

 

3.4 Vie myyntisi verkkoon OP Kassan avulla

OP Kassan avulla varmistat saumattomasti toimivan myynnin juuri siellä, missä asiakkaasi ovat – myös verkossa. OP Kassan Shopify-verkkokauppaintegraation ansiosta tavoitat asiakkaita kivijalkakauppaa laajemmin. Myyntiluvut ja varastosaldot päivittyvät OP Kassaan reaaliaikaisesti ja ilman manuaalista työtä myös silloin, kun tuote toimitetaan, palautetaan tai vaihdetaan. Helppokäyttöisen verkkokaupan ohessa OP Kassa mahdollistaa myynnin myös sosiaalisessa mediassa.

 

4. Mitä muuta kauppiaan on hyvä tietää OP Kassasta?

Nyt olemme käyneet läpi kaikki OP Kassan ydintoiminnot, joita kehitetään jatkossakin asiakaspalautteen pohjalta. Lopuksi jaamme vielä parhaat vinkit siihen, mistä löydät apua ongelmatilanteissa, mitä OP Kassan käyttö maksaa ja mitä asiakkaamme tuumaavat OP Kassan käytöstä.

 

4.1 Mitä OP Kassan käyttö maksaa?

OP Kassan hinnoittelu ja käyttöaste kulkevat käsi kädessä. Etuna on kassajärjestelmän skaalautuvuus, eli OP Kassa kasvaa tai kutistuu liiketoiminnan mukana ja kokonaisuuden hinta muodostuu tarvittavien ominaisuuksien mukaan. OP Kassa Kevytmaksusta maksat vain maksutapakohtaiset kulut.

OP Kassa S, M ja L -paketeista maksat korttimaksupalkkiota sekä kuukausimaksua, jonka suuruus riippuu integroitavista laitteista. Kaikki tarvikkeet sisältyvät yhteen kuukausimaksuun ja sopimukseen, jonka määräaikaisuus on ainoastaan puolen vuoden mittainen.

OP Kassan hinnaston löydät täältä.


4.2 Asiakastuki auttaa ongelmatilanteissa

OP Kassa on suunniteltu niin helpoksi ja selkeäksi, ettei sen käytön opettelu vaadi erillistä ohjekirjaa. Jos OP Kassan käytössä syntyy ongelmia tai kysymyksiä, on apu aina lähellä. OP Kassan käyttäjille on tarjolla kattava ja kotimainen asiakastuki, joka palvelee chatissa, puhelimessa ja sähköpostitse aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan vuoden jokaisena päivänä.

 

4.3 Usein kysytyt kysymykset

Mikäli mieleesi juolahtaa kysymyksiä, joihin et koe tarvitsevasi asiakastuen apua, voit aina kurkistaa löytyisikö kysymyksesi usein kysyttyjen kysymysten osiosta, jonka olemme koonneet OP Kassan käyttäjien avuksi.

 

4.4 Oppaista apua OP Kassan toimintoihin

Vaikka OP Kassan käyttö onkin helppo aloittaa ilman ohjekirjoja, täältä löydät kattavan opaskokoelman OP Kassan eri toiminnoista.

 

4.5 Näin OP Kassan käyttäjät ajattelevat

Kuka osaisikaan kertoa OP Kassan hyödyistä yrittäjän arjessa paremmin kuin yrittäjät itse? Lue, mitä mieltä asiakkaamme ovat OP Kassasta.

 

Vieläkö mietit, olisiko OP Kassa juuri sinun yrityksellesi sopiva kassajärjestelmä? Ymmärrä, mitä tarvitset – lataa ilmainen opas oikean kassajärjestelmän valintaan päätöksesi tueksi.