Mitä kauppiaan tulee tietää kassajärjestelmistä?

Oletko valitsemassa itsellesi kassaa, suunnistatko kassatermien viidakossa tai pohditko monikanavaista myyntiä? Vaikka tietomäärä ja termiviidakko tuntuvatkin välillä huimaavilta, päätimme helpottaa tuskaa ja koostimme yhteen kauppiaiden yleisimmät kysymykset vastauksineen sekä tärkeimmät tärppimme.

 

Mitä pitää huomioida kassaa valitessa?

Kassajärjestelmä on kauppiaan tärkein työkalu. Sitä ei kannata ajatella pelkkänä pakollisena pahana maksujen vastaanottamista varten, vaan se voi taipua moneen: tuoterekisterin ylläpitoon, monikanavaiseen myyntiin ja myyntien seurantaan.

Kassajärjestelmissä on nykyään paljon valinnanvaraa niin ominaisuuksien, laitteistojen kuin hinnoittelunkin suhteen. Lukuisat vaihtoehdot, erilaiset hinnoittelumallit ja ominaisuuksien kirjo hankaloittavat keskinäistä vertailua. Siksi ensimmäinen vaihe kassan valinnassa on omien tarpeiden huolellinen kartoittaminen.

Kauppiaiden tarpeet ovat yhtä yksilöllisiä kuin kauppiaatkin. Yksi pitää tärkeänä laajoja maksutapavaihtoehtoja tai mahdollisuutta verkkokaupan perustamiseen, toinen arvostaa laitteiden langattomuutta, kolmas joustavaa sopimusta, jossa ei ole kiinteitä kuluja, neljäs näitä kaikkia. Kassan valintaa voikin ajatella vaiheittain etenevänä projektina, jossa kartoitetaan omat tarpeet ja kassalta vaadittavat ominaisuudet, hinnoittelumallit sekä mahdollisuudet kassan koekäyttöön.

Tukea tarvekartoitukseen saat myös valmiista kysymyslistasta, joka auttaa sinua ottamaan huomioon kaikki tarvittavat seikat.

Lue lisää: Sopivan kassan valinta - mitä pitää ottaa huomioon?


Mitä eroa on kassasovelluksella, kassajärjestelmällä ja maksupäätteellä?

Yksi puhuu kassajärjestelmästä, toinen kassasovelluksesta, kolmas kassasta. Välillä puheissa seikkailevat kortinlukija, maksupääte ja kassalaite. Kuka kukin on kassatermien joukossa?

Kassasovellus on kaikkien kassatoimintojen keskiössä, ja kerää yhteen tiedot tuotteista, maksutapahtumista ja eri myyntikanavien myynneistä. OP Kassan helppokäyttöinen kassasovellus toimii iPad-tableteissa ja Android-puhelimissa, ja mobiililaitteen näyttö toimii kassan näyttönä ja ohjauspaneelina. Koska sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta maksutta, voi sen toimintoja kokeilla rauhassa ennen lopullisen hankintapäätöksen tekemistä.

Kortinlukijaksikin puhuteltu maksupääte on lisälaite, joka mahdollistaa korttimaksujen vastaanottamisen. OP Kassa on yhteensopiva kevyen, Bluetooth-yhteyttä hyödyntävän Miuran ja järeämmän, 3G- ja Ethernet-yhteyttä hyödyntävän Yomanin kanssa. OP Kassan maksupäätteet sopivat niin liikkuvaan kuin pysyväänkin myyntiin ja hoitavat korttimaksut kotiin luotettavasti.

Kassajärjestelmällä tarkoitetaan kokonaisuutta, johon kuuluvat kassasovellus, maksupääte ja muut tarvittavat lisälaitteet – kuten kassalipas tai viivakoodinlukija. OP Kassan kassalaitteet sisältävät kuittitulostimen, viivakoodinlukijan ja kassalippaan, ja ne yhdistyvät mobiililaitteeseen langattoman Bluetooth-yhteyden avulla ja täydentävät kassajärjestelmää.

Lue lisää kassatermien viidakossa luovimisesta ja eri laitteista: Kassasovellus, kassajärjestelmä vai maksupääte? Kesytä kassatermien viidakko.


Mitä hyötyä on pilvipalveluna toimivasta kassajärjestelmästä?

Pilvipalveluina toimivat kassajärjestelmät tuovat mukanaan lukuisia hyötyjä, joita ovat esimerkiksi tietojen varma ja turvallinen tallentuminen sekä järjestelmän mukautuminen käyttäjän tarpeiden mukaan.

Myös OP Kassan taustalla on tietoturvallinen pilvipalvelu. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki tiedot kuiteista myynteihin ja tuotetietoihin ovat varmassa säilössä. Kauppiaan ei tarvitse huolehtia erikseen kuittien tai raporttien tulostamisesta, vaan ne tallentuvat kenkälaatikoiden ja kansioiden sijasta sähköiseen arkistoon.

Pilvipalvelun etuna on turvallisuuden lisäksi skaalautuvuus ja tietojen reaaliaikainen päivittyminen. Skaalautuvuuden ansiosta voit valita juuri sinulle ja yrityksellesi sopivan palvelutason sen sijaan, että maksaisit tukusta ominaisuuksia, joita et tarvitse. Pilvipalvelu pitää huolta myös siitä, että varastosaldot ja tuotetiedot pysyvät aina ajan tasalla ja synkronoituvat käytettyjen laitteiden välillä.

Lue lisää: Pilvipalveluina toimivat kassajärjestelmät haastavat perinteiset kassat


Mitä OP Kassasta on hyvä tietää?

Kun olet päässyt tarvekartoituksessa ja kassatermeihin tutustumisessa vauhtiin, haluat varmasti tietää lisää myös markkinoilla olevista kassaratkaisuista. Siksi olemme koonneet kaiken tarvittavan tiedon OP Kassasta yhteen kirjoitukseen.

Käymme kirjoituksessa läpi kaiken olennaisen OP Kassan hinnoittelusta ja palvelupaketeista sekä sen toiminnasta ja ominaisuuksista. Kaipasit sitten lisätietoja kassasovelluksesta, kuittivaihtoehdoista tai myyntidatasta, löydät kysymyksiisi vastaukset täältä: Mitä, miksi ja miten? Kaikki, mitä sinun tulee tietää OP Kassasta.


Miksi ja miten tehdä monikanavaista kauppaa?

Monikanavaisuus on nykyään arkipäivää kaupan alalla, ja kuluttajat ovat tottuneet tekemään ostoksia missä ja milloin vain. Verkko-ostamisen suosio on kasvanut kuluneina vuosina jopa räjähdysmäisesti. Myynnin laajentaminen verkkoon auttaa kauppiasta kasvattamaan omaa asiakaskuntaansa, koska verkkokaupan vaikutusalue ulottuu kivijalkakauppaa laajemmalle.

Jotta kauppiaan ei tarvitsisi käyttää kaikkea valveillaoloaikaansa verkkokauppa-alustan toimintaperiaatteiden selvittelyyn tai tuote- ja varastotietojen synkronointiin myyntikanavien välillä, on monikanavaiseen myyntiin tarjolla helppokäyttöisiä ratkaisuja. Näitä ovat esimerkiksi saumattomat integraatiot kassajärjestelmien ja verkkokauppa-alustojen välillä.

OP Kassan verkkokauppaintegraatiot mahdollistavat, että myyntiluvut ja varastosaldot päivittyvät OP Kassan ja verkkokaupan välillä saumattomasti, ilman ylimääräistä työtä.

Lue myös: Miksi kivjalkakauppiaan kannattaa panostaa verkkoon ja miksi se on nyt niin helppoa?

Muistathan myös oppaamme sopivan kassan valintaan? Voit ladata maksuttoman oppaan alla olevasta painikkeesta. Siinä pureudumme tarkemmin tarvekartoituksen tekemiseen, kassajärjestelmiin ja niiden ominaisuuksiin sekä erilaisiin hinnoittelumalleihin.