Maksaminen kehittyy vauhdilla – miten kauppias pysyy mukana maksutapojen muutoksessa?

Käteisen käyttö on viime vuosina vähentynyt radikaalisti, ja samalla uusia maksutapoja ilmestyy kuin sieniä syysmetsään. Mitä kauppiaan tulee tietää maksutavoista ja miten kuluttajien maksukäyttäytymisen muutokseen voi varautua?

Käteistä käyttää enää 10 % suomalaisista

Käteisen käytön hiipumisesta kirjoitetaan säännöllisesti, eikä täysin suotta. Vähemmistö suomalaisista, noin 10 %, luottaa enää pelkkään käteiseen, ja suuri osa kanniskelee mukanaan hyvin pieniä summia. Käteisen käyttö vähenee kaikissa ikäryhmissä, ja nykyään monet pankit veloittavatkin erikseen käteisen automaattinostoista.

Käteisellä maksetaan usein pieniä ostoksia, ja käteisellä tehtyjen ostosten arvo on paljon korttiostoksia pienempi. Suomen Pankin vuonna 2018 julkaiseman selvityksen mukaan Suomessa keskimääräinen käteismaksu oli 12,7 euroa, kun korttimaksun vastaava lukema oli 28,5 euroa.

Uusia maksutapoja versoo vauhdilla

2000-luvulla sähköinen maksaminen on kehittynyt vauhdilla, ja Suomesta on tullut yksi korttimaksamisen kärkimaista. Nopeasti yleistyneet sirukortit ja lähimaksuominaisuus tekevät korttimaksamisesta sujuvaa ja turvallista.

Huhtikuussa 2019 lähimaksun yläraja nousi 50 euroon, mikä lisää entisestään lähimaksun suosiota ja sujuvoittaa kassalla asiointia. Korttimaksamisen rinnalle on noussut myös uusia maksutapoja, kuten mobiilimaksaminen, biometriset tunnisteet ja maksurannekkeet.

Älypuhelinmaksamisella tarkoitetaan esimerkiksi erilaisia maksusovelluksia, joita voidaan käyttää maksamiseen. Tällaisia ovat vaikkapa Pivo ja Apple Pay, joilla voi maksaa kassalla maksupäätteen lähimaksuominaisuutta hyödyntäen. Mobiililaitteen käyttäminen maksamisessa ei ole enää vain diginatiivien hyppysissä, vaan kaikenikäiset suomalaiset ovat ottaneet mobiilimaksamisen omakseen.

Biometriset tunnisteet perustuvat esimerkiksi kasvoihin tai sormenjälkiin. Kasvomaksamisessa kassajärjestelmän kamera tunnistaa asiakkaan usean kuvan avulla, ja tunnistamisen jälkeen maksun hyväksyminen tapahtuu ilman korttia tai muita maksuvälineitä. Kasvomaksaminen on tällä hetkellä pilotointivaiheessa.

Tapahtumissa on käytetty myös NFC-siruun perustuvaa rannekemaksamista. Käyttäjä voi ladata rahaa sirulle joko verkkopalvelussa tai latauspisteellä, ja kun kaikki maksaminen tapahtuma-alueella hoidetaan rannekkeella, tulee maksamisesta yksinkertaista, nopeaa ja turvallista.

Lue myös: Maksujen vastaanottamisen ABC

Miten kauppias vastaa kuluttajien tarpeeseen?

Kuten yllä olevista esimerkeistä käy ilmi, kauppiaan ei kannata tuudittautua siihen, että kuluttajat kanniskelevat käteistä mukanaan.

Onneksi maksutapojen lisäksi myös kassajärjestelmät ovat kehittyneet ja näppäröityneet, ja nykyään on tarjolla edullisia ja helppokäyttöisiä ratkaisuja maksujen vastaanottamiseen. Vaivattomimmin kauppias pääsee alkuun mobiililaitteen ja kortinlukijan yhdistelmällä.

Edullisten ja helppokäyttöisten kassajärjestelmien ansiosta edes satunnaista myyntiä tekevien kauppiaiden ei tarvitse laskea maksujen vastaanottoa pelkän käteisen varaan, vaan mobiililaitteen ja langattoman maksupäätteen yhdistelmä riittää maksujen vastaanottamiseen.

Tutustu, miten maksujen vastaanottaminen hoidettiin Okra-maatalousnäyttelyssä.

Lue Raision Loimun kokemuksia maksujen vastaanottamisesta ottelutapahtumien yhteydessä.

Mitä enemmän maksamisen keinoja kauppias pystyy tarjoamaan kuluttajille, sen parempi ja nopeampi asiointikokemus syntyy. Kyvykkyys käteis-, kortti- ja mobiilimaksujen vastaanottamiseen palvelee jo suurta osaa kuluttajista, ja se on helposti toteutettavissa myös kauppiaan näkökulmasta: alkuun pääsee mobiilisovelluksen ja maksupäätteen avulla.

Lue myös: 5 + 1 syytä käyttää mobiililaitetta kassana.

Nykyaikainen kassajärjestelmä toimii monessa myyntikanavassa

Nykyaikaiset kassajärjestelmät mahdollistavat maksujen vastaanottamisen ajasta ja paikasta riippumatta: tapahtumissa, myymälässä ja verkossa.

Kevyimmillään kassajärjestelmä muodostuu mobiililaitteesta, jossa pyörii kassasovellus, ja maksupäätteestä, joka mahdollistaa korttimaksujen vastaanoton. Järeimmillään mobiilikassoista saa kassajärjestelmän kaikilla herkuilla: langattomat kassatarvikkeet kassalippaasta viivakoodinlukijaan täydentävät kassan täydelliseksi kumppaniksi kivijalkaan, ja verkkokauppaintegraatio takaa saumattoman kaupankäynnin ja aina ajan tasalla pysyvän varastosaldon.

Lue myös: Kassasovellus, kassajärjestelmä vai maksupääte? Kesytä kassatermien viidakko.

OP Kassan kaltainen skaalautuva kassajärjestelmä onkin nähty mitä erilaisimmissa käyttötarkoituksissa. TakeT-myymälöissä OP Kassaan luotetaan kivijalkamyynnissä, ja tarpeeseen tulevat niin kassalipas käteiselle rahalle kuin kuittitulostinkin.

Lue TakeT:n tarina.

Ulkokuntosali The Park Hietsussa puolestaan linjattiin, että käteismaksuja ei vastaanoteta lainkaan. Taivasalla ja kiinteän myyntitiskin puuttuessa haluttiin keskittyä olennaiseen: treenaamiseen ja sähköiseen maksujen vastaanottamiseen. Treenipasseja myytiinkin sekä paikan päällä korttimaksuin että verkkokaupassa.

Tutustu The Park Hietsun asiakastarinaan.

Tarvitsetko kassajärjestelmän, mutta sopivan ratkaisun valinta tuottaa päänvaivaa? Kerää vinkit valitsemiseen maksuttomasta kassanvalintaoppaastamme: