Keskusteleva kaupankäynti tekee pikaviestimistä myyntikanavia

Kuluttajat viettävät yhä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa ja pikaviestimissä. Yrittäjät uutisoi viime vuonna Facebookilla olevan noin 2,5 miljoonaa suomalaista käyttäjää. Facebookiakin suositumpia ovat erilaiset pikaviestipalvelut: 63 % kaikista suomalaisista käyttää pikaviestisovelluksia, mikä tarkoittaa yli kolmea miljoonaa käyttäjää. Aktiivisimpia pikaviestinten käyttäjiä ovat nuoret.

Sosiaalinen media ja mobiiliapplikaatiot ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia paitsi yhteydenpidolle, myös ostamiselle. Yhdessä verkkokauppojen kanssa ne ovat muuttaneet kuluttajien ostokäyttäytymistä. Suomalaiset ostavat verkosta enemmän kuin koskaan, ja uusien mahdollisuuksien ja alustojen ansiosta moni valitsee ostosten tekemisen siellä, missä se on helpointa ajasta, paikasta ja maksutavasta riippumatta.

Perinteisten verkkokauppojen rinnalle on tullut uutena vaihtoehtona kaupankäynti suoraan pikaviestisovelluksissa - tätä kutsutaan keskustelevaksi kaupankäynniksi, ja vuodesta 2018 on povattu sen läpilyönnin vuotta.

 

Mitä keskusteleva kaupankäynti tarkoittaa?

Monen yrityksen asiakaspalvelu on jo siirtynyt pikaviestimiin, ja nyt on myös kaupankäynnin vuoro siirtyä niihin. Pähkinänkuoressa keskusteleva kaupankäynti tarkoittaa kaupankäynnin ja pikaviestisovellusten yhdistämistä: ostotapahtuma hoituu kokonaisuudessaan chat-keskustelun aikana aina keskustelun aloittamisesta maksun vastaanottamiseen saakka.

Keskustelevan kaupankäynnin etuna on se, että kuluttajan ei tarvitse poistua sovelluksesta lainkaan. Alustana pikaviestimet tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia, ja tulevaisuudessa ne voivat mahdollistaa personoituja palvelukokonaisuuksia, joissa toteutuvat kaupankäynti, asiakaspalvelu ja yksilölliset tuotesuositukset. 

Pikaviestikeskustelua asiakkaan kanssa voi käydä chattibotti, yrityksen työntekijä tai näiden kahden yhdistelmä tilanteesta riippuen.

 

Chattibotit juttelevat ja vastaanottavat maksuja 

Chattibotit ovat tietokoneohjelmia, jotka pystyvät keskustelemaan pikaviestimissä. Keskustelevan kaupankäynnin tapauksessa ne myös vastaanottavat maksuja, ja viime vuonna niistä nähtiin jo muutamia esimerkkejä Suomessa.

Kotipizzan KotiBotti oli ensimmäinen pikaviestimessä maksuja vastaanottava chattibotti Suomessa. KotiBotilla asiakas voi tilata ja maksaa Kotipizzan tuotteita Facebookin Messengerissä.

Nenäpäivän Nenäbotti-lahjoitusbotti puolestaan oli Euroopan ensimmäinen lahjoitusbotti, ja sen avulla lahjoituksen tekeminen onnistuu Facebookin Messengerissä. Nenäbotti ei ole pelkkä rahankeruuautomaatti, vaan se on myös juttukaveri, joka kertoo lahjoittajalle, mitä hyötyä lahjoituksesta on. Lahjoituksen jälkeen botti lähettää kiitokseksi kuvan, jossa lahjoittajan profiilikuvaan on lisätty Nenäpäivä-nenä.

Vuoden 2017 loppupuolella julkaistiin pilotointiin myös OP Kassan Kassabotti.

 

Kassabotti vie kaupankäynnin asiakkaan luo

Kassabotti on jatkumoa aiemmin julkaistuille chattiboteille ja toimii niiden tavoin Facebookin Messengerissä. Sitä voi käyttää joko itsenäisenä palveluna tai tehdä siitä yhden myyntikanavan kivijalkaliikkeen ja verkkokaupan rinnalle, jolloin botti asettuu saumattomasti osaksi kauppiaan muita myyntikanavia.

Botti kuljettaa Messenger-keskustelua eteenpäin alkutervehdyksestä maksun vastaanottamiseen saakka, ja tekee samalla myymisestä dialogia. Se antaa joustoa osto- ja asiakaspalveluprosessiin: Jos asiakkaalle herää kysymyksiä, hänelle voi vastata suoraan pikaviestimessä, ja jos botti ei osaa vastata kysymykseen, voi kauppias ottaa ohjat. Näin asiakaspalvelu ja myyminen kytkeytyvät entistä läheisemmin yhteen, eikä asiakkaan tarvitse seikkailla sovellusten ja palveluiden välillä. 

Luontevan keskustelun lisäksi Kassabotti tarjoaa modernit ja joustavat maksutavat, ja se vastaanottaa kortti-, Pivo- ja Siirto-maksuja. Henkilökohtainen palvelu suoraan pikaviestimessä ja monipuoliset maksutavat auttavat viemään ostamisen loppuun asti; yhtenä verkko-ostamisen ongelmana on ollut juuri ostosten keskeytyminen ennen maksua esimerkiksi sopivan maksutavan puuttumisen vuoksi. 

  1. Lue myös: Verkkokauppa kivijalan tukena - OP Kassa mahdollistaa saumattoman myynnin myös somessa


Monipuoliset myyntikanavat mahdollistavat kuluttajan tarpeisiin räätälöidyn ostokokemuksen

Chattibotit tarjoavat kauppiaille uuden myyntitavan ja auttavat räätälöimään ostokokemusta kuluttajan tarpeisiin sopivaksi. Kauppias voi itse määrittää, miten chattibotti asiakkaan kanssa keskustelee, joten botti käyttää kauppiaan ääntä ja asettuu osaksi yrityksen brändiä.

Botin, sopivan kassajärjestelmän ja verkkokaupan yhdistelmä auttaa rakentamaan myyntikanavista entistä monipuolisempia. Usean kanavan tarjoaminen mahdollistaakin asiakkaalle ostamisen juuri siellä, missä se hänelle parhaiten sopii.

Haluatko tietää lisää keskustelevasta kaupankäynnistä tai chattibottien hyödyntämisestä myymisessä? Katso maksuton webinaarimme aiheesta. Voit tilata itsellesi videolinkin täältä tai oheisesta painikkeesta.

Tilaa webinaaritallenne