Kassasovellus, kassajärjestelmä vai maksupääte? Kesytä kassatermien viidakko

Yritystoiminnan aloittaminen on täynnä kompastuskiviä, mutta nopeasti kehittyvä tekniikka saa helposti sormen suuhun kokeneeltakin kauppiaalta.

Uusia moderneja kassajärjestelmiä tupsahtelee markkinoille kuin suppilovahveroita syysmetsään, ja keskenään helposti sekoittuvat kassatermit saavat tutunkin metsän tuntumaan villinä rehottavalta viidakolta, jonne on helppo eksyä.

Eri alan yrittäjien kanssa keskustellessa on käynyt ilmi, että eniten hämmennystä aiheuttavat arkipäiväisessä kauppiaskielessäkin keskenään sekoittuvat kolme termiä:

  • kassajärjestelmä
  • kassasovellus
  • maksupääte.
Mitä eroa niillä on, mikä on niiden tehtävä ja miten ne nivoutuvat yhteen yrityksen toiminnoissa?

Tässä artikkelissa selvitämme vastaukset yllä esitettyihin kysymyksiin niin, että aloittelevakin yrittäjä voi jatkossa liikkua kassatermien viidakossa sulavasti kuin Indiana Jones.

 

Kassasovellus – yrityksen elintoimintoja ylläpitävä sydän

Kaikkien kassatoimintojen keskiössä on kassasovellus, taustalla alati työskentelevä ahkera muurahainen, joka kokoaa jokaisen myyntikanavan, tuotekategorian sekä yksittäisen tuotteen tiedot yhteen ja auttaa siten kauppiasta hallinnoimaan yrityksen toimintoja yhtenä kokonaisuutena.

OP Kassan helppokäyttöisen kassasovelluksen voi ladata yhdellä klikkauksella joko iPad-tablettiin tai Android-puhelimeen, eikä se vaadi erillisten näyttöjen tai muiden laitteiden hankintaa.

Kassatoiminnoissa käytettävän mobiililaitteen ja kassasovelluksen saumattoman yhteistyön ansiosta kauppias voi vastaanottaa maksuja, hallinnoida tuotteita ja palveluja, seurata ja analysoida myyntidataa reaaliajassa sekä kehittää liiketoimintaa selkeiden, automaattisesti luotujen myyntiraporttien avulla.

Kassasovellus siis mahdollistaa kaikkien yrityksen päivittäisten toimintojen hoitamisen.

Se on kassajärjestelmän sydän – kaikki myyntiin liittyvät elintoiminnot mahdollistava ja hengissä pitävä lihas, joka pumppaa liikettä siihen kytkettyihin lisälaitteisiin, kuten maksupäätteeseen.

 

Maksupääte – apuväline, joka täydentää kassajärjestelmän

Maksupääte on kassasovellukseen yhdistettävä lisälaite, joka lukee maksukortit ja mahdollistaa maksujen vastaanottamisen. Maksupääte on siis apuväline, joka vaatii toimiakseen yhteensopivan kassasovelluksen.

OP Kassan tarjontaan sisältyy kaksi erilaista maksupäätettä:

  • Kevyt ja näppärä Miura, joka käyttää näyttönä toimivan iPadin tai Android-puhelimen verkkoyhteyttä Bluetooth-yhteyden avulla ja hoitaa näin muun muassa maksujen varmentamisen.
  • Toimintavarma ja tehokas Yomani, joka hyödyntää maksujen varmentamiseen 3G- tai Ethernet-yhteyttä.

OP Kassan mahdollistaa kaikki yleisimmät maksutavat: käteismaksut, pankki- ja luottokortit, lounas- ja virikesetelit, lahjakortit ja Apple Payn, Yomani myös Amexin.

Maksujen vastaanottamisen lisäksi maksupäätteen ja kassasovelluksen avulla kauppias voi ylläpitää tuoterekisteriä, suorittaa hyvitykset ja palautukset sekä toimittaa asiakkaalle kuitin ostotapahtumasta joko kuittitulostimelta tulostettuna tai sähköisenä sähköpostin välityksellä.

Yhdessä kassasovellus ja maksupääte sekä muut mahdolliset lisälaitteet, kuten kassalipas, kuittitulostin tai viivakoodinlukija, muodostavat kassajärjestelmän.

Tiivistäen voidaan siis sanoa, että

  1. kassajärjestelmä on kassasovelluksen ja tarvittavien lisälaitteiden kokonaisuus
  2. iPadissa tai Android-puhelimessa toimiva älykäs ja ahkera kassasovellus on tämän kokonaisuuden aivot ja
  3. maksupääte on lisälaite, joka täydentää kokonaisuuden mahdollistamalla maksujen vastaanottamisen.

Hyvä kassajärjestelmä on yhteensopiva erilaisten lisäosien, kuten verkkokauppa-alustojen, tilitoimistopalvelujen, kanta-asiakasohjelmien sekä muiden yrittäjän arkea helpottavien ominaisuuksien kanssa. OP Kassa vastaa tähän tarpeeseen nyt ja tulevaisuudessa – OP Kassan lisäosatarjonta tulee laajenemaan entisestään.

 

Palvelukokonaisuuden hajanaisuus on piikki yrittäjän lihassa

Perinteisesti kauppiaat ovat joutuneet hankkimaan jokaisen kassatoimintoihin liittyvän laitteen ja sovelluksen eri palveluntarjoajalta. Toimiakseen kassasovellus vaatii juuri tietynlaisen päätelaitteen hankintaa.

Maksupäätteet ja tilityssopimukset sekä muut yritystoiminnassa tarvittavat lisälaitteet on ostettava tai vuokrattava toisaalta. Jos laitteet eivät pelaakaan yhteen, on kassajärjestelmän hintalappu vaarassa kohota tähtitieteellisiin lukemiin.

Vaikka laitteiden yhteensopivuus olisikin taattu, palvelukokonaisuuden hajanaisuus johtaa siihen, että kassajärjestelmällä, kassasovelluksella, maksupäätteellä ja jopa kuittitulostimella saattaa jokaisella olla oma määräaikainen sopimuksensa ja kuukausimaksunsa. Jälleen puhutaan kohtuuttoman suurista summista aloittavan yrityksen vähäisiin resursseihin nähden.

Tekniikan kehittymisen myötä monella pitkään yritystoimintaa pyörittäneellä kauppiaalla paineet kassajärjestelmän päivittämiseen kasvavat, mutta useamman vuoden määräaikainen sopimus maksupäätetoimittajan kanssa pitää yrittäjän naimisissa vanhentuneeseen järjestelmään.

 

Koko kassajärjestelmä yhdessä paketissa

Pilvipohjaisen OP Kassan tavoitteena on alusta asti ollut kassatoimintojen ja niihin liittyvien maksujen yksinkertaistaminen.

Kaikki laitteet, sovellukset ja tarvittavat lisätoiminnot sisältyvät yhteen ja samaan pakettiin eikä pitkiä määräaikaisuuksia ole. Joustava kassajärjestelmä elää ja kasvaa yritystoiminnan mukana.

Tämän ansiosta yrittäjän ei enää tarvitse pelätä tuhansien eurojen laiteinvestointeja tai ylitsepääsemättömän pitkiin sopimuskausiin jämähtämistä.

Tämän tietävät myös yrittäjät Anu Tummavuori-Liemann ja Diego Liemann. He avasivat Jyväskylään joulukuussa 2016 laadukasta take away -teetä myyvän kaupan, joka on sittemmin laajentunut Helsinkiin, Tampereelle ja verkkoon.

Nykyaikaista, iPadilla toimivaa kassajärjestelmää etsinyt kauppiaspari kallistui OP Kassaan, joka onkin kulkenut matkassa alusta asti. Toiminnan kasvattaminen tuli nopeasti ajankohtaiseksi: kahteen uuteen kaupunkiin laajentaminen, joka perinteisin kassalaittein ja toiminnanohjausjärjestelmin vaatisi kuukausimaksujen lisäksi jopa 10 000 euron investoinnin, onnistui OP Kassan ansiosta vain 79 euron kuukausimaksulla.

Lue Take T:n koko asiakastarina >

 

Tiedätkö, minkälainen kassajärjestelmä sopii juuri sinun yrityksesi tarpeisiin? Lataa ilmainen oppaamme, jonka avulla valitset täydellisen kassakokonaisuuden.