Asiakastarinat

Tekemisen meininki: “Jos me onnistuimme, niin kuka tahansa voi onnistua”

Ville Toikka
Apr 19, 2017 10:44:27 AM

Tekemisen meininki -blogisarjassa tutustutaan Pivo Kassaa käyttäviin yrityksiin.

 

Haastattelussa Sofia Broman, joka perusti Porvoossa sijaitsevan liikuntakeskus Kraftverkin yhdessä kahden ystävänsä kanssa syksyllä vuonna 2014. Kraftverk aloitti Pivo Kassan käytön talvella 2016.

Mistä sait idean yrityksen perustamisesta?

Aloitimme yrityksen suunnittelun ja sopivan tilan etsimisen kolme vuotta sitten. Kraftverk on kolmen ystävyksen haave siitä, millaisessa paikassa halusimme itse treenata. Porvoossa ei ollut ollenkaan ns. voimistelusalia ja halusimme yhdistää tähän myös toiminnallisen harjoittelun. Meitä harmitti myös se, ettei Porvoon saleilla päässyt harjoittelemaan pyhäpäivisin. Kraftverk on auki vuoden jokaisena päivänä ja juhlapyhät ovat itse asiassa vilkkaimpia päiviämme.

Kun päätös yrityksen perustamisesta oli tehty, toivoimme vain, että muutkin innostuisivat ajatuksesta. Emme miettineet sen enempää, onko yrityksen perustaminen kuinka järkevää, mutta onneksi se on osoittautunut hyvin järkeväksi päätökseksi. Etsimme aluksi sopivaa tilaa kaupungin toiselta puolelta paikasta, jossa on vanhojen voimalaitosten halleja. Keksimme nimen Kraftverk tuolloin ja halusimme pitää nimestä kiinni, vaikka yritys perustettiinkin lopulta eri alueelle.

Lapset löysivät paikan todella hyvin heti alkuun ja aikuiset seurasivat pikku hiljaa perässä. Tällä hetkellä yritys pyörii tosi hyvin. Toiminta keskittyy pitkälti lasten parkour- ja voimisteluryhmien ympärille.

 

Minkälaiset taustat teillä on?

Kenelläkään ei ollut minkäänlaista yrittäjäkokemusta ennestään. Yhdellä meistä on kaupallinen koulutus, mutta emme me oikeasti tienneet yrittäjyydestä mitään. Kantapään kautta opittiin paljon.

 

Mitä kaikkea yrityksen perustamiseen liittyi?

Yrityksen perustaminen ei oikeastaan pelottanut, sillä emme miettineet sitä niin paljoa. Pahinta oli yrityksen perustamiseen liittyvä paperisota. Se oli melkein pahempi kuin itse remontti. Emme tajunneet etukäteen, miten paljon paperisotaa on edessä – en halua käydä sitä läpi enää uudelleen.

Kraftverkin toimitiloissa oli aiemmin tuotantotila ja konttoreita. Arvioimme että remonttiin kuluu pari viikonloppua, mutta siihen kului lopulta kahdeksan viikkoa. Matkan varrella ilmeni ongelmia, joihin emme olleet osanneet yhtään varautua. Töitä tehtiin aamuseitsemästä iltakymmeneen joka ikinen päivä. Avajaispäivää edellisenä iltana remontti oli vihdoin valmis. Emme halua muuttaa pois näistä tiloista ihan äkkiä!

 

Onko yrityksessänne muita työntekijöitä?

On lisäksi muutamia lapsiryhmien vetäjiä, jotka ovat tuntityöläisiä. Muuten toiminta pyörii kahden ihmisen ympärillä. Osakkaita yrityksessämme on kolme.

 

Mikä on mieleenpainuvin kokemuksesi yrittäjänä?

Hienointa on se, ettei työ tunnu ollenkaan työltä. Koskaan ei harmita lähteä töihin, eikä tätä tule edes kutsuttua työksi.

Kassajärjestelmistä löytyy mieleenpainuvia kokemuksia, sillä meillä oli alussa käytössä perinteinen tukkimiehen kirjanpito paperilla, ja sitä käytettiin aika pitkäänkin. Sen jälkeen jatkettiin samaa excelissä noin puoli vuotta, eikä siinä ollut mitään järkeä. Sitten valitsimme erään ohjelmiston, joka ei sopinutkaan meidän tarpeisiimme. Se oli liian monimutkainen ja suunnattu isommille yrityksille. Siinä oli liikaa erilaisia toimintoja, emmekä pystyneet hyödyntämään saatuja rapotteja. Sitä käytimme puolentoista vuoden ajan ja se oli ihan täysi kaaos. Sitten löysimme Pivo Kassan, joka on toiminut ihan täydellisesti. Meillä ei ole Pivo Kassasta mitään valittamista, se on juuri sopiva meidän tarpeisiimme.

 

Vinkit yrityksen perustamisesta haaveileville

Minulla ei ole yrittäjyydestä mitään negatiivista sanottavaa. Jos me onnistuimme, niin kuka tahansa voi onnistua. Rohkeasti vaan yrittämään! Ympärillämme oli onneksi paljon auttavia käsiä: Porvoossa toimii Posintra, joka auttaa uusia yrityksiä käynnistämään toimintansa ja auttaa jokaisessa asiassa. Saimme sieltä paljon apua. Meillä on myös aivan loistava pankkineiti, joka auttoi myös paljon – aina kun kysyi apua, sitä sai.  

 

Millaista markkinointia teette?

Meillä on käytössä Instagram ja Facebook, mutta pidämme itseämme aika surkeina markkinoijina. Markkinointi menee vähän omalla painollaan. Jos tapahtuu jotain, niin sitten päivitämme some-tilejä, mutta emme suunnittele kampanjoita kauheasti etukäteen. Meillä menee kuitenkin aika kivasti, joten massiiviset markkinointikampanjat eivät ole olleet tarpeen.

Some lähti heti alkuun pyörimään tosi hyvin. Olemme saaneet siitä paljon kehuja some-ammattilaisilta, vaikka emme ole sen eteen hirveästi tehneetkään. Täällä on myös paljon lapsia ja varhaisteinejä, jotka käyttävät sosiaalista mediaa aika aktiivisesti. He levittävät sanomaamme aika hyvin eteenpäin.

 

Suosikkitunnit Kraftverkillä

Suosituimmat tunnit ovat parkour ja lasten tunnit sekä aikuisten toiminnallinen harjoittelu. Nämä kaikki ovat ohjattuja tunteja. Lasten syntymäpäiväjuhlia järjestetään myös paljon. Meillä on kerran viikossa erityislasten oma vuoro, joka on tosi suosittu. Ryhmä on avoin, eli mukaan voi tulla koska vaan. Ryhmä on tosi ihana ja kaikki ovat siellä tosi herttaisia. Ryhmässä on jäseniä 4–5-vuotiaista aina 13-vuotiaisiin saakka.

Työ erityisesti lasten parissa on todella palkitsevaa. Aikuisten ja lasten tunnit ovat todella erilaisia, mutta tunnemme kaikki asiakkaamme nimeltä ja täällä vallitsee hyvä henki. Tätä ei voi verrata tavalliseen punttisaliin, vaan meillä on täällä todella yhteisöllinen meininki.

 

Kokeile Pivo Kassaa

Suunnitteletko yrityksen perustamista tai oletko jo saanut liiketoimintasi rullaamaan? Pivo Kassa on nykyaikainen ja ketterä kassajärjestelmä, joka mukautuu yrityksesi tarpeisiin. Oletpa sitten kivijalka-, verkko- tai popup-kauppias, on Pivo Kassa sinun paras kaverisi. 

 

Kokeile ilmaiseksi

Lue lisää aiheesta
Materiaalit

Ajankohtaista

Liity postituslistalle