Case Makers
kahvila, joka teki unelmasta totta

Suositussa lauttasaarelaisessa Makers-kahvilassa panostetaan hyvään oloon. Vegaanista ja gluteenitonta raakaruokaa tarjoileva kahvila kukoistaa neljättä vuottaan paikallisen kulttuurikeskuksen aulassa. Miten Makersista tuli Makers?

Oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Minnie Tuomisto, yksi Makersin omistajista kuvaa kahvilan perustamista hyvien sattumien summaksi. Terveellisiä raakaruokavälipaloja toiminimellä valmistanut Tuomisto oli haaveillut omasta kahvilasta, mutta konkretia haaveesta puuttui.

Kun Tuomiston ystävä oli mukana perustamassa kulttuurikeskusta Lauttasaareen, tuli puheeksi, että kahvila voisi olla oiva lisä keskukseen. Tuomisto pääsi sanomaan ääneen kahvilahaaveensa ja ruokatietämyksensä, ja niin alkusysäys oli tapahtunut. Kun mukaan lähtivät ystävät Ville Viipuri ja Pavel Krasnov, unelma alkoi muuttua todeksi.

“Liiketila on vanha toimistotila. Aluksi se oli varsinainen pommi ja hyvin epätyypillinen kahvilalle. Näimme kuitenkin tilan potentiaalin ja käärimme hihat. Tämä oli täysin tee-se-itse -projekti. Remppasimme ja rakensimme kalusteita itse, välillä koko suvun voimin. Vajaa puoli vuotta laitoimme paikkoja kuntoon”, Tuomisto muistelee aikaa ennen kahvilan avaamista.

Kahvilayrittämisessä tärkeitä ovat oma visio ja intohimo

Kahvilabisneksessä kilpailu on kovaa ja työpäivät venyvät helposti pitkiksi. Tuomisto kertoo oman intohimon kantavan ja auttavan kestämään suurenkin työmäärän. Kahvilan konseptia ei tullut suunniteltua ja hinkattua erikseen, koska se kumpusi Tuomiston kiinnostuksenkohteista luonnostaan.

“Minulle visio ravitsevasta, mahdollisimman moneen ruokavalioon sopivasta ruuasta, oli alusta asti selvä. Ensin kaikki lähti raakaruuasta, nyt mukaan on tullut myös leivottuja tuotteita. Edelleen teemme kaiken noin 90 prosenttisesti itse.”

Kuten monen aloittelevan yrityksen, myös Makersin matkalla on ollut haasteita.

“Alkuaikoina vegaanisuus ei vielä ollut boomi, ja siihen liittyi paljon tietämättömyyttä. Samoin sijaintimme oli haasteellinen, mutta nyt joukkoliikenneyhteydetkin ovat tehostuneet. On ollut ihanaa huomata, että oma näkemys kantoi ja samoin on ollut mukavaa päästä kertomaan ihmisille ravinnosta.”

Hyvä synnyttää hyvää

Makersin matka on ollut varsinainen hyppy tuntemattomaan. Nyt Makersissa tehdään paljon muutakin kuin pyöritetään kahvilaa. Tiloissa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten raakaruokakursseja sekä livemusiikki- ja dj-iltoja. Kahvilan seinää vuokrataan taiteilijoille teosten esittelemistä varten.

makers-kahvila-2

Makersin ympärille on kasvanut yhteisö ja vakituinen kävijäkunta. Samassa rakennuksessa toimiva kulttuurikeskus elävöittää ympäristöä ja tuo yhteen eri alojen ihmisiä osteopaatista musiikintekijään.

Yksi toiminnan ytimistä on ollut hyvän jakaminen eteenpäin. Muiden auttaminen loi Makersista myös pienimuotoisen kakkutehtaan, jossa valmistuu kakkuja niin yritysten kuin yksityishenkilöidenkin tarpeisiin.

“Tällä hetkellä jälleenmyymme raakakakkuja 15 kahvilaan. Se helpottaa muiden yrittäjien toimintaa: raakakakut kiinnostavat asiakkaita, ja meillä taas on tietotaitoa niiden tekemiseen.  Muita kannattaa muutenkin aina auttaa kilpailemisen sijaan. Hyvän jakaminen tuo hyvää myös takaisin.”

 

Kotimaisuus, lähiruoka ja hävikin minimoiminen arvossaan

Vastuullisuus on viime vuosina noussut tärkeäksi arvoksi yritystoiminnassa. Myös Makersille vastuullisuus ja ympäristönsuojelu ovat tärkeitä arvoja: raaka-aineissa panostetaan paikallisuuteen, luomuun ja hävikin minimointiin.

“Emme halua tuottaa hävikkiä, ja siksi emme tunge vitriiniä täyteen, vaikka se kivalta näyttäisikin. On aina parempi tehdä tuoreeltaan uutta kuin heittää vanhaa roskiin. Samoin pyrimme hyödyntämään raaka-aineita mahdollisimman hyvin. Kahvinporoista syntyy kuorinta-ainetta, puuronjämistä puolestaan keksitaikinan osa”, Tuomisto kertoo.

Paikallisuus vaikutti myös kassajärjestelmän valintaan, ja aiemmin käytössä ollut järjestelmä vaihdettiin OP Kassaan sen kotimaisuuden vuoksi. Tärkeä kriteeri kassajärjestelmälle oli myös se, että se ei sitonut pitkiin määräaikaisuuksiin.

“On kiva, että kassa ja maksupääte ovat pieniä ja näppäriä. Pieni maksupääte herättää välillä myös hauskaa small talkkia”, Tuomisto kertoo.

Omasta yrityksestä haaveilevia Tuomisto kehottaa uskomaan unelmiinsa ja olemaan pelkäämättä epäonnistumisia.

“On vaikeaa tehdä asioita yksin, varsinkin, jos ei ole tietotaitoa. Siksi unelmistaan kannattaa puhua ääneen ja apua kannattaa pyytää. Kaikki on mahdollista.”

 

Haluatko lisätietoa kassajärjestelmistä tai pohditko itsellesi sopivaa kassaratkaisua? Lataa maksuton kassajärjestelmäopas alla olevasta painikkeesta ja sukella kassojen saloihin.

OP-kassa-ulkona
Lataa opas

Millaisen kassan tarvitset?

Kartoita oppaamme avulla yrityksellesi parhaiten soveltuva kassajärjestelmä!

Lataa opas

Tilaa OP Kassan uutiskirje

Vinkkejä ja neuvoja kauppiaille